Pages

2010. március 25., csütörtök

Egy könyv, sok könyv 2. felvonás

Halódik a blog úgy veszem észre, már nem érzem fontosnak, hogy naponta minimum fél órát itt töltsek, mást csinálok helyette. Lehet, hogy ez változni fog, azért próbálok megint ráérezni az ízére, huh, pedig még nincs is senki, AKI elvonná a figyelmemet, egyszerűen más lett a fontossági sorrend. Ettől függetlenül a szálak összekapcsolását még mindig fontosnak tartom, így itt a februárban olvasott könyvek listája:

1. Elina Hirvonen: Hogy ő is ugyanarra emlékezzen
http://moly.hu/konyvek/elina-hirvonen-hogy-o-is-ugyanarra-emlekezzen

Értékelésem:

Szinte végig fájt. Nem, senkim sincs/volt elmegyógyintézetben, de ahogy mondani szoktam, mindenkinek megvan a maga története. Ez például érdekes volt, bár az időbeni cikázások néha zavartak egy kicsit, a visszafogott higgadtságával együtt is kegyetlen volt, bár engem nem is annyira a két főszereplő kapcsolata fogott meg, hanem a harmadik története.

2. Szeifert Natália: Gyógyfűrész

http://moly.hu/konyvek/szeifert-natalia-gyogyfuresz

Értékelésem:

Én nem sokat tudok, na jó semmit sem, hogy hogyan jut el valaki odáig, hogy a blogja kiadásra kerül papírformában is, de érdekelne. A szerző látásmódja egészen sajátos, felváltva volt szórakoztató és szomorú, néha túl intim, dolgok, amiket én nem szoktam blogba írni, de ha így jobb, hát jobb.
Azonban a fülszöveggel ellentétben én néha, sőt elég sokszor öncélúnak éreztem a szavakkal való játszadozást. Plusz a szerkesztő (vagy akárki) átolvashatta volna még párszor, mielőtt beküldik a nyomdába, mert iszonyatosan sok volt a gépelési hiba és nem, itt nem a direktekre gondolok, azokat felfogtam, mikor volt az pont úgy írva, de a szaporodó sajtóhibák fájtak.

3. Mark Twain: Ádám és Éva naplója

http://moly.hu/konyvek/mark-twain-adam-es-eva-naploja

Értékelésem:

Érdekelt az ötlet, hogy mit lehet egy ilyen „naplóból” kihozni, de a megvalósítás már annyira nem tetszett. Engem zavartak az ellentmondások, hogy mit értettek és nem értettek a környezetükből, meg a nyelvezet, jaj, az sem volt olyan jó. Azért egymással aranyosan voltak.

4. Tóth Krisztina: Vonalkód

http://moly.hu/konyvek/toth-krisztina-vonalkod

Értékelésem:

Mintha nem tudna hibázni az írónő. Hibátlan.

5. Székely Szabolcs: Kilenc másodperc reggelente

http://moly.hu/konyvek/szekely-szabolcs-kilenc-masodperc-reggelente

Értékelésem:

Lehet nem kellett volna leírnom a költészetet évekkel ezelőtt? Ezek alapján nem, majd még barátkozunk tovább.

6. Abraham Antoine Moles: A giccs, a boldogság művészete

http://moly.hu/konyvek/abraham-antoine-moles-a-giccs-a-boldogsag-muveszete

7. Szerb Antal: A Pendragon legenda

http://moly.hu/konyvek/szerb-antal-a-pendragon-legenda

Értékelésem:

Furcsa volt, néha felvetődött bennem, hogy most tulajdonképpen mit is olvasok és kitől? De valami egészen rendkívülit alkotott az író, végig lekötött, izgalmas regény volt, nagyon tetszett.

8. Tüskés Tibor (sajtó alá rend.): Karay Ilona hagyatéka. „Szívem nagyon forró kezd lenni…”

http://moly.hu/konyvek/tuskes-tibor-sajto-ala-rend-karay-ilona-hagyateka-szivem-nagyon-forro-kezd-lenni

Értékelésem:

18 versből, egy önéletrajzból, egy búcsúlevélből áll a hagyaték, plusz egy gyászjelentés, nem sok, mégis valamit azért adott Karay Ilonából, hogy mi járhatott a fejében, miért tette azt, amit tett ennyire fiatalon. Ami már az önéletrajzból világos volt, hogy sokkal, de sokkal érettebb volt koránál, ami a versekből is kitűnt, jó persze benne volt, a szerelmes szenvedés és a túlzások, de azt hiszem, ezt nem lehet a szemére vetni. Érett volt, és valami iszonyatos józansággal készült arra, hogy akkor ő most meg fog halni, saját szándékából.

9. Kis Tibor: Ventilátor blues

http://moly.hu/konyvek/kiss-tibor-ventilator-blues

Értékelésem:

Nagyon szubjektív az értékelés, az egyik kedvenc énekesem/dalszerzőm tollából a kedvenc dalaim papíron, mi más is lehetne mint telitalálat? Tovább nem ragozom. :)

Hónap kedvencei: Szerb Antal: A Pendragon legenda, Tóth Krisztina: Vonalkód

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése