Pages

2010. április 30., péntek

Egy könyv, sok könyv 4. felvonás

Olvasni jó, különösen ha igazi kincsekkel ismerkedem meg, szóval ez volt áprilisban:

1. Szécsi Noémi: Finnugor vámpír
http://moly.hu/konyvek/szecsi-noemi-finnugor-vampir

Értékelésem:
Vérfrissítő kis történet volt, nagyon jó párbeszédekkel és szereplőkkel, külön öröm volt olvasni, ahogy beleszőtte Wilde-ot, Liszt Ferencet és a többieket, na meg a nagymama, ő volt a legtutibb karakter, bár jó, hogy az enyém inkább csak pogácsát sütött. Azért a Vérmese, mikor még a kiadóban dolgozott, jobban össze volt rakva szerintem, a háromszög telitalálat volt.

2. Molnár Péter – Peer Krisztián – László Zsuzsi: Keresők
http://moly.hu/konyvek/molnar-peter-peer-krisztian-laszlo-zsuzsi-keresok

Értékelésem:
A Szorongás és Társa Rt.-nek baromira jól megy a sora. Ez a kitalált logó pedig szuper.

3. Christopher Moore: Vérszívó démonok
http://moly.hu/konyvek/christopher-moore-verszivo-demonok

Értékelésem:
Az első és nem utolsó Moore-tól, kicsit máshogyan a vámpírokról, nagyon szórakoztató volt a történet, a párbeszédeket nagyon eltalálta, bár némelyik karaktertől a falra mászom, engem a Császár sem hatott meg. Az egyből összeköltözős dolog meg abszurd, de tanulságos és agyament. Folyt. köv. :)

4. Szerb Antal: Utas és holdvilág
http://moly.hu/konyvek/szerb-antal-utas-es-holdvilag

Értékelésem:
Ritkán fordul elő, de már az első mondatnál bizalom szövődött köztünk, ami aztán csak erősödött, annyira kellett ez most. Ha azt mondjuk, hogy a világot látni kell, akkor fokozottan érvényes, hogy a velencei sikátorok között is bolyongani kell, bár nálam azóta eltelt 10 év, visszavágyom.

5. E. M. Forster: Szoba kilátással
http://moly.hu/konyvek/e-m-forster-szoba-kilatassal

Értékelésem:
Azt hittem ez is annyira fog tetszeni, mint a többi hasonló stílusú regény, de nem jött át, nekem túl vontatott, a stílusa sem az igazi.
Újabbnál: ehhez is hangulat kell, most inkább megvolt, nem is olyan szürke mint gondoltam.

6. Christopher Moore: Totál szívás
http://moly.hu/konyvek/christopher-moore-total-szivas

Értékelésem:
Bár az eredetisége kicsit megkopott, nekem ebben a részben nem is Jody és Tommy állt a középpontban, hanem Abby. A karaktere eszméletlenül jól ki lett találva, a szövegei, meg úgy az egész csaj javította fel a könyvet, ő a kedvenc. A Kék-szál nekem nem jött be, az Állatok is még gázabbak, ez valahogy olyan tölteléknek tűnt nekem, a Császár meg nem hiányzott különösebben.

7. Eric Bogosian: Plaza
http://moly.hu/konyvek/eric-bogosian-plaza

Értékelésem:
Egyszer a plazák úgyis el fognak pusztulni, addig meg én is csak lesem a szemem sarkából az esténként idevilágító neontáblát.
Enyhén mesterkéltnek indult, ami azért a közepétől finomodott, végül mindenki olyan hétköznapi és érdektelen szürke folt maradt a gépezetben, egyedül Jeff-ben láttam valami szikrát. Aztán új nap indul, mintha mi sem történt volna.

8. Dénes József – Hidasi Gyula – Gábris Katalin – Tarján Ildikó (szerk.): Gyermekfogászat, fogszabályozás
http://moly.hu/konyvek/denes-jozsef-hidasi-gyula-gabris-katalin-tarjan-ildiko-szerk-gyermekfogaszat-fogszabalyozas

Értékelésem:
Csillagozni nem tudok, hiszen én úgy nem tudom megítélni, mint egy orvostanhallgató, nekik sem adom a kezükbe a Könyvtárosok kézikönyvét, hogy na akkor véleményezz. :) Nekem mint páciensnek voltak benne hasznos dolgok, kicsit többet tudok a dolgokról, meg hogy mi jön még (jaj), a képek azért néha ijesztőek voltak, de jó is volt látni a szép eredményeket.

9. Ljudmila Ulickaja: Szonyecska
http://moly.hu/konyvek/ljudmila-ulickaja-szonyecska

Értékelésem:
Nagyon nem jött be ez a fajta ábrázolásmód, a magatehetetlenség és elsorvadás pedig valami egészen döbbenetes volt, egyszerűen nem hittem el. Teljesen máson volt a hangsúly, mint amit én előzetesen tudtam róla, hogy könyvtáros, akihez megérkezik a herceg, aztán nem is lett benne annyi könyvtárosság, de jaj, akkor hozzám inkább ne jöjjön oda senki se majd a könyvtárban.

10. Anthony Burgess: Gépnarancs
http://moly.hu/konyvek/anthony-burgess-gepnarancs

Értékelésem:
Az ilyen történeteknél jön a felismerés, hogy igen, érdemes volt megtanulni olvasni és képesnek lenni gondolkodni. Plusz még egy voks amellett, hogy nem baj, ha először film, aztán könyv, nekem így még inkább ütött az az utolsó fejezet.

A hónap kedvence: megint nehéz a döntés, de akkor ha megerőltetem magam, amellett, hogy támogatom a kortárs írókat, képregényrajzolókat, legyen Szerb Antal: Utas és holdvilág, ill. Anthony Burgess: Gépnarancsa.

Leginkább olvasott: 471 olvasóval az Utas és holdvilág. Megérdemelten.
Aminek még terjednie kellene: mivel a fogszabályozós könyvre nem mondok ilyet, így 3 olvasóval a Keresők c. képregény.
Természetesen a számok folyamatosan változnak, az olvasottság csak egy adott időpontra érvényes, amikor ide le lett mentve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése