Pages

2009. október 20., kedd

Végre egy jó filmélmény

Hétvégén megnéztem az Egyszer (Once) című 2006-os ír drámát. Nem sokat tudtam róla, így nem is voltak irracionális elvárásaim, a 80 perc leteltével kellemesen éreztem magam és azóta is mosolygok egy kicsit, ha eszembe jut.


A történet a következő: A Fiú utcazenész, aki Dublin utcáin nappal slágereket, éjjel a saját számait énekli. A Lány cseh emigráns, aki alkalmi munkákból tartja el magát. A Fiú az apjával él, bedolgozik annak porszívójavító műhelyében. A Lány az anyjával és a kislányával él. A Fiút nemrég hagyta el élete nagy szerelme. A Lány nemrég hagyta ott a férjét. Egy nap a Lány megáll a Fiú előtt az utcán, és önfeledten hallgatja a zenéjét. Ő is zenész, de nincs pénze zongorára, ezért egy hangszerboltba szokott bejárni, ahol megengedik neki, hogy zongorázzon. A Fiú elkíséri oda, és ahogy eléneklik az első dalt együtt, egy láthatatlan, de annál erősebb kötelék alakul ki közöttük. A Fiú minden vágya, hogy felvehesse a számait és szerencsét próbáljon Londonban. A Lány segít neki.

A film nagyon bájos volt, mentes mindenféle erőlködéstől, a két főszereplő is természetesen hozta a karaktereket, hiszen ahogy olvastam nem profi színészek, hanem zenészek. De épp ettől volt üdítő és klassz élmény. A zene behálózza az egész filmet, a hangszerek közül a Fiú gitárja, és a Lány (nem saját) zongorája. Egyszerűen arról volt szó, hogy két ember egymás mellé sodródott, segítették egymást és segítettek egymáson, megértették egymást, de az elcsépelt happy end elmaradt, inkább egy sajátos következett be, de ez így is volt jó.
Szerintem nem sokan ismerik ezt a filmet, pedig megérdemelné, kirí (pozitívan persze) a tucat szerelmes filmek közül, és ehhez nem kellett más, csak két ember, a zene és persze a dublini utcák, amik nagyon kellemes díszletet alkottak. Egyszerűen jólesett ez film.

Az előzetes itt megnézhető.

A port.hu-n az Egyszer:
leírás

Ja, igen és két díjat is kapott a film, a lejjebb meghallgatható dalért a 2008-as Legjobb eredeti filmdalért járó Oscar-díjat, valamint a Legjobb filmért járó díjat a 2007-es Sundance-en.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése